Το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε την Uber France και δύο στελέχη της για παραπλανητική εμπορική πρακτική

Το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τη Δευτέρα την Uber France σε πρόστιμο 400.000 ευρώ καθώς και δύο από τους διευθυντές της για παραπλανητική εμπορική πρακτική και συνέργεια στην παράνομη άσκηση της δραστηριότητας ταξί που κατέστη δυνατή με την υπηρεσία Uber Pop. Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει μια απόφαση του Ιουνίου 2016 που ήρθε να τιμωρήσει τις πρακτικές της αμερικανικής εταιρείας και την εφαρμογή της Uber Pop.

Αυτή η υπηρεσία επέτρεπε στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με οχήματα των οποίων οι οδηγοί ήταν ιδιώτες και όχι κάτοχοι άδειας ταξί ή VTC. Ήταν ενεργή από τις 5 Φεβρουαρίου 2014 έως τις 3 Ιουλίου 2015, όταν έκλεισε μετά την κράτηση δύο στελεχών της Uber France από την αστυνομία. Η Uber Pop επέτρεψε « την εμφάνιση αθέμιτου ανταγωνισμού » μεταξύ των οδηγών της εφαρμογής από τη μία πλευρά και « παραβίασε  συγκεκριμένους νομικούς και τιμολογιακούς περιορισμούς », γράφει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Επιπλέον, η Uber καταδικάστηκε για μια παραπλανητική εμπορική πρακτική \” που χαρακτηρίζεται από τη μετάδοση σε 112 περιπτώσεις από το Radio Nova εμπορικών επικοινωνιών που παρακινούν καταναλωτές, οδηγούς ή χρήστες να συμμετάσχουν στην υπηρεσία Uber Pop  δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό είναι νόμιμη, ενώ δεν ήταν », αναφέρεται στην απόφαση.

Ήδη αρκετές καταδίκες

Η εταιρεία τιμωρήθηκε αρχικά με πρόστιμο 800.000 ευρώ, εκ των οποίων το μισό μειώθηκε στην έφεση. Ο τότε γενικός διευθυντής της Uber στην Γαλλία, Τιμπό Σιμφάλ, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 20.000 ευρώ και ο Πιερ-Ντιμίτρι Γκορ-Κοτί, διευθυντής Δυτικής Ευρώπης, σε 30.000 ευρώ, εκ των οποίων το μισό μειώθηκε στην έφεση.

« Η σημερινή καταδίκη της Uber μπορεί να αποτρέψει άλλους παράγοντες από τη συμμετοχή στη δημιουργία μιας παράνομης δραστηριότητας », ανέφερε ο Me Jonathan Bellaiche, ο δικηγόρος των Ομοσπονδιών Ταξί που κινήθηκαν νομικά εναντίον της  Uber.

Η Uber έχει ήδη καταδικαστεί πολλές φορές. Τον Νοέμβριο, το Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού την διέταξε να πληρώσει 500 ευρώ για διάφορες ζημιές σε 155 οδηγούς ταξί που διεκδικούσαν αποζημίωση. Τον Σεπτέμβριο, μια άλλη αστική καταδίκη ανάγκασε την Uber να αποζημιώσει περισσότερους από 900 οδηγούς έως και 200 ευρώ τον καθένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...