Νορβηγία : 4.600 νέες άδειες ταξί σε ένα χρόνο

Μετά τη μεταρρύθμιση των ταξί τον Νοέμβριο του 2020, σημειώθηκε απότομη αύξηση στις νέες άδειες. Η μεταρρύθμιση κατάργησε την απαίτηση ότι ένα αυτοκίνητο πρέπει να ανήκει σε ένα κέντρο ταξί (ραδιοταξί) και οι δήμοι δεν μπορούσαν πλέον να ορίσουν ανώτατο όριο για τον αριθμό των ταξί. Πριν από τη μεταρρύθμιση, 7.649 άδειες ταξί είχαν καταχωρηθεί στη Νορβηγία. Στο τέλος του 2021, ο αριθμός ήταν 12.281. Σε εθνική βάση, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 60%. Στο Όσλο η αύξηση των αριθμών ήταν η μεγαλύτερη, από 1.678 άδειες πριν από τη μεταρρύθμιση σε 3.620 άδειες τώρα. Πρόκειται για αύξηση 115% περίπου.
Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να σταματήσει την απελευθέρωση αδειών στον κλάδο των ταξί, αλλά θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την απόσυρση των νέων αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί.
«Νομίζω ότι θα είναι νομικά δύσκολο να αφαιρεθούν οι χορηγηθείσες άδειες, αλλά αν ξεκινήσουμε σήμερα, νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να επαναφέρουμε τον αριθμό των αδειών ταξί στα προηγούμενα επίπεδα . Ωστόσο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τις άδειες που έχουν χορηγηθεί, εκτός αν έχει γίνει κάτι παράνομο, λέει στην εφημερίδα η Kirsti Leirtrø (Εργατικό Κόμμα), η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Μεταφορών.»
Στην κυβερνητική πλατφόρμα, το Εργατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν την απελευθέρωση στον κλάδο των ταξί επιτρέποντας στους δήμους να θέσουν ξανά ανώτατο όριο στον αριθμό των αδειών ταξί. Η νέα κυβέρνηση λέει ότι στόχος πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων. Ωστόσο διευκρινίζει ότι «πρέπει να ζήσουμε με την πολιτική που έχει εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση και να κάνουμε τις όποιες αλλαγές με τάξη.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...