Οι οδηγοί ταξί παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 13 Οκτωβρίου, η ομάδα της ισπανικής ένωσης Taxi Project είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλύοντας θέματα μέγιστου ενδιαφέροντος για τον τομέα του ταξί και των μεταφορών.

Στην πρώτη συνάντηση, οι οδηγοί ταξί συζήτησαν με τεχνικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Κινητικότητας, τον Jean-Louis Colson, Επικεφαλής της Μονάδας Οδικών Μεταφορών και εμπειρογνώμονα στον Ανταγωνισμό και την Anja Kaeller, Νομικό και Σύμβουλο Πολιτικής της Μονάδας Οδικών Μεταφορών.

Από το Taxi Project εξήγησαν ότι σε αντίθεση με την Uber, την Bolt, το Free Now ή την Cabify, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ενημέρωσαν μέχρι τώρα τον τομέα των ταξί για τις προθέσεις της Ε.Ε σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ένωση των οδηγών ταξί χαρακτήρισε \”απαράδεκτη\” τη θέση της Επιτροπής που εκφράστηκε στην ανακοίνωσή της, για μη δεσμευτικό νομοθετικό κείμενο σχετικά με τη στρατηγική για έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές τον Δεκέμβριος του 2020. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες βελτιώνουν την αποδοτικότητα των μεταφορών και μειώνουν τον αριθμό των οχημάτων στις αστικές μεταφορές (παράγραφος 36), κάτι που αντίκειται στην πραγματικότητα:

\"\"

«Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε – από τα στοιχεία σε 22 πόλεις των ΗΠΑ – ότι οι φορείς εκμετάλλευσης των ψηφιακών πλατφορμών μειώνουν τη χρήση λεωφορείων και μετρό κατά περίπου 10%. Αντιτίθενται επίσης στη δημιουργία ίσων όρων παιχνιδιού για ταξί και VTC (παράγραφος 38) και αμφισβητούν τον περιορισμένο αριθμό αδειών αστικών μεταφορών, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υπηρεσία ταξί όσο και την κινητικότητα και βιωσιμότητα των πόλεών μας. »

Σε σχέση με τις καταγγελίες που παρουσίασε το Taxi Project μαζί με την Elite Taxi για αθέμιτο ανταγωνισμό, κατά των Uber, Cabify, Bolt και Free Now ενώπιον των φορέων ανταγωνισμού στην Ισπανία, οι οδηγοί ταξί επισημαίνουν ότι έχουν ζητήσει από τους επιτρόπους να μελετήσουν τα σημάδια συμπαιγνίας μεταξύ των πλατφορμών VTC, που συνίσταται στον καθορισμό τιμών μέσω αλγόριθμων που προκαλούνται από τις εκπτώσεις των πλατφορμών.

Όσον αφορά ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας όπως η ρύθμιση των μεταφορών στις διάφορες πόλεις, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής άκουσαν προσεκτικά, αλλά δήλωσαν ότι:

«Σήμερα, η Μονάδα Μεταφορών της Επιτροπής περιορίζεται στο να επικεντρώσει τη συμμετοχή της σε συστάσεις για την κινητικότητα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των οδηγών VTC, τις απαιτήσεις των οχημάτων και τη συνεργασία δημοσίου / ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές και θα είναι τα κράτη μέλη, οι αυτόνομες κοινότητες ή τα δημοτικά συμβούλια που θα έχουν πλήρη αυτονομία να αποφασίζουν για αυτά τα ζητήματα ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...