Κέιπ Τάουν : 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν στoν πόλεμο μεταξύ δύο ενώσεων ταξί

Η διαμάχη γίνεται για τον έλεγχο  της διαδρομής μεταξύ Paarl και Bellville.

Ένας 56χρονος οδηγός ταξί πυροβολήθηκε στη Joe Slovo στο Milnerton, στο Κέιπ Τάουν, μια μέρα μετά την κατάπαυση του πυρός και το τελεσίγραφο ότι οι άδειες θα ανασταλούν εάν ξεκινήσουν ξανά οι δολοφονίες στα ταξί. Ο 56χρονος ταξιτζής  της Codeta πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στο στήθος στην πιάτσα ταξί Joe Slovo. Οι Codeta και Santaco επιμένουν ότι ο πυροβολισμός στο Milnerton δεν έχει καμία σχέση με τον τρέχοντα πόλεμο διαδρομής και ειδικά μετά την  ειρηνευτική συμφωνία.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταφορών Fikile Mbalula ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα δρομολόγια των ταξί που έχουν διακοπεί. Ο πολύ αμφισβητούμενος αυτοκινητόδρομος B97 από το Μπέλβιλ στο Πάαρλ θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

\"\"

\”Ήταν ένα από τα μέλη μας\”, δήλωσε ο Andile Khanyi από το Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων Ταξί (Codeta). Ωστόσο, ο Khanyi είπε ότι η δολοφονία δεν είχε καμία σχέση με τη διένεξη της διαδρομής B97 με την ένωση Cape Amalgamated Taxi Association (Cata).

\”Δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε κανέναν για αυτό. Υπήρχαν εσωτερικά θέματα\”, δήλωσε ο Khanyi στο News24. «Είναι ανησυχητικό, οπότε πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να το ερευνήσει». Ο ταξιτζής, του οποίου το όνομα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στο στήθος την Τρίτη στον πολυσύχναστο κόμβο στο Freedom Way. Ο Khanyi είπε ότι δεν ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά επέμεινε ότι ήταν ιδιωτικό εσωτερικό θέμα και δεν είχε καμία σχέση με την αντιπαλότητα των διαδρομών.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ταξί της Νότιας Αφρικής (Santaco) δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό  δεν σχετίζεται με την τρέχουσα σύγκρουση διαδρομής και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

\"\"

Τη Δευτέρα, το Τμήμα Μεταφορών έδωσε στους εμπλεκόμενους τελεσίγραφο: διατηρήστε την ηρεμία ή αλλιώς διακινδυνεύετε να ανασταλούν όλες οι άδειες διαδρομής. Συνολικά, 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διαμάχη για τη διαδρομή μεταξύ Paarl και Bellville. Οι ενώσεις ταξί δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ποιος έχει δικαιώματα στη διαδρομή καθώς συνεχίζεται η διαιτησία. Η κατάπαυση του πυρός ήρθε με την προϋπόθεση ότι οι χειριστές ταξί έπρεπε να επιστρέψουν στην εξυπηρέτηση των διαδρομών για τους οποίους τους είχαν χορηγηθεί άδειες, εκτός από τη διαδρομή Β97 Paarl. Ο πρόεδρος του Santaco Western Cape Nazeen Abdurahman είπε ότι ο πυροβολισμός του Joe Slovo δεν είχε καμία σχέση με τον αγώνα και παρότρυνε την αστυνομία να βρει τον δράστη.

\”Και τα δύο μέρη συμφωνούν να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός. Είναι δεσμευμένα στη διαδικασία. Είναι μια εσωτερική διαμάχη\”, δήλωσε ο Αμπντουραχμάν. Είπε ότι θα μπορούσε να ήταν μια προσωπική διαφωνία, μια ληστεία ή ένας καυγάς, αλλά δεν επρόκειτο για ζήτημα διαδρομής.

\”Το Υπουργείο Μεταφορών γνωρίζει ότι υπογράψαμε μια συμφωνία με καλή πίστη. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια συμφωνία και στο τέλος της ημέρας να την παραβιάσουμε. Η βιομηχανία δεν πάει καλά. Οι επιβάτες δεν ανταποκρίνονται (στην ειρηνευτική συμφωνία) \”.

\"\"

Ο Αμπντουραχμάν είπε ότι περίπου 10.000 φορείς εκμετάλλευσης αντιμετωπίζουν αθέτηση πληρωμών οχημάτων και άλλων εξόδων ως αποτέλεσμα  της διακοπής μεταφορών τουλάχιστον ενός μήνα. Είπε ότι οι επιβάτες διστάζουν να επιστρέψουν στις μεταφορές ταξί.

\”Πολλοί θα πάρουν τις επιστροφές των χρεωστικών τους παραγγελιών που δεν πληρώθηκαν. Πολλοί αθώοι άνθρωποι πυροβολήθηκαν. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία\”.

Ο Ntomboxolo Makoba-Somdaka, εκπρόσωπος της Western Cape Transport MEC Daylin Mitchell, δήλωσε ότι τα δρομολόγια δεν θα ανασταλούν επειδή η νέα δολοφονία δεν σχετίζεται με τη διαφωνία διαδρομής.

Πως επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ των ενώσεων ταξί του Ακρωτηρίου μετά από εβδομάδες βίας

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταφορών Fikile Mbalula ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα δρομολόγια των ταξί που έχουν διακοπεί. Ο πολύ αμφισβητούμενος αυτοκινητόδρομος B97 από το Μπέλβιλ στο Πάαρλ θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Διαπραγματεύθηκε ανακωχή μετά από αρκετές εβδομάδες συναντήσεων για την καταστολή της συνεχιζόμενης βίας με ταξί. Πρόσφατα, η διαδρομή B97 μεταξύ Bellville και Paarl έκλεισε για δύο μήνες. Ο υπουργός Μεταφορών Φικίλε Μπαλούλα ανακοίνωσε ανακωχή μεταξύ των συλλόγων ταξί μετά από αρκετές εβδομάδες δεσμεύσεων για την καταστολή της συνεχιζόμενης βίας.

Το Cape Amalgamated Taxi Association (CATA) και το Συνέδριο της Ένωσης Δημοκρατικών Ταξί (Codeta) έχουν εμπλακεί σε έναν συνεχιζόμενο θανατηφόρο πόλεμο ταξί για διαδρομές. Οι κοινότητες ζουν με φόβο αφού περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα. Για την αποκατάσταση της τάξης χρησιμοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη καθώς και η συνδρομή του στρατού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...