ΗΠΑ: Οι οδηγοί Uber και Lyft απεργούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Εκατοντάδες οδηγοί Uber και Lyft συμμετείχαν σε μια μονοήμερη απεργία ενάντια στις κακές συνθήκες εργασίας. Η προειδοποιητική απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης και διοργανώθηκε από οδηγούς ταξί σε διάφορες πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δράση έρχεται σε μια στιγμή που η Uber και η Lyft – όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – αγωνίζονται να δελεάσουν τους οδηγούς να συνεργαστούν μαζί τους.
Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες ζητούν καλύτερους μισθούς και υποστήριξη από το Κογκρέσο για το Pro Act, ένα νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των εργαζομένων στην ψηφιακή οικονομία. Το νομοσχέδιο δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα από τότε που ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

\"\"
\”Οι εργαζόμενοι στις εφαρμογές έχουν αηδιάσει με την εκμετάλλευση από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας\”, δήλωσε η Eve Aruguete, οδηγός του Όκλαντ και μέλος της οργάνωσης Rideshare Drivers United του The Guardian.
Όταν η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τοπικής ώρας, οδηγοί στην Καλιφόρνια, τη Βοστώνη, το Λας Βέγκας, το Ντένβερ και το Ώστιν σταμάτησαν να λαμβάνουν παραγγελίες. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και τα κεντρικά γραφεία της Uber στο Σαν Φρανσίσκο, όπου οι οδηγοί μπλόκαραν το δρόμο με τα αυτοκίνητά τους με συνθήματα όπως \”Strike for Dignity\” και \”Uber and Lyft Will Drive Us Into Poverty\”. Έξω από την επιβλητική έδρα της Uber, διάφοροι ομιλητές τόνισαν πώς τα στελέχη και το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία ενώ χιλιάδες οδηγοί ήταν άνεργοι.
\”Χωρίς οδηγό, δεν υπάρχει Uber – χωρίς οδηγό, δεν υπάρχει Lyft\”, δήλωσε ο Eddy Hernandez, πρώην ανώτερο στέλεχος λογισμικού της Uber, ο οποίος παραιτήθηκε επειδή οι συναλλαγές της εταιρείας με τους οδηγούς της φαινόταν απαράδεκτες. \”Οι τεχνικοί και οι οδηγοί πρέπει να συνεργαστούν για να απαιτήσουν πιο δίκαιους μισθούς και το τέλος του καθεστώτος οδηγού δεύτερης κατηγορίας.\” Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς ορισμένα μέτρα οικονομικής υποστήριξης λόγω πανδημίας λήγουν τον Σεπτέμβριο.

\"\"
Η απεργία έρχεται επίσης σε μια στιγμή που η Uber και η Lyft αυξάνουν τις τιμές εν μέσω υπερβολικής έλλειψης οδηγών. Αυτή η έλλειψη προκλήθηκε από μια \”σιωπηλή απεργία\”, δήλωσε ο Brian Dolber, διοργανωτής και υπεύθυνος επικοινωνίας, καθώς οι οδηγοί αρνούνται να επιστρέψουν σε θέσεις εργασίας που θεωρούν εκμεταλλευτικές. \”Αυτοί είναι οδηγοί που αντεπιτίθενται και λένε ότι δεν θέλουν να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας\”, δήλωσε ο Ντόλμπερ.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Santa Cruz και του Jobs With Justice San Francisco, οι διαδρομές με Uber μειώθηκαν κατά 80% σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ το 2020, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς άνεργους. Περίπου το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν χάσει ολόκληρο το εισόδημά τους και ένα άλλο 19 τοις εκατό είχε χάσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εισοδήματός του. Αλλά όταν οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν και η ζήτηση επέστρεψε, πολλοί οδηγοί αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο τιμόνι της Uber ή της Lyft ξανά, δήλωσε ο Daniel Russell, ένας οδηγός της Uber και της Lyft και διοργανωτής της Rideshare Drivers United. \”Η πανδημία υπογράμμισε σαφώς την ευπάθειά μας στο σύστημα των ψηφιακών πλατφορμών καθώς η αγορά στεγνώνει\” δήλωσε. \”Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση.\”
Η απεργία κατευθυνόταν αρχικά εναντίον εργοδοτών στην Καλιφόρνια, όπου τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος (Prop22) στις αρχές του 2021, ο οποίος απαλλάσσει ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το να συμμορφωθούν με τον κώδικα εργασίας της Καλιφόρνιας (AB5). Ο νόμος αυτός (AB5) λέει ότι οι οδηγοί γίνονται αυτόματα υπάλληλοι, αλλά το Prop22 επέτρεψε σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber και η Lyft να παρακάμψουν αυτόν τον κανόνα. Οι διοργανωτές απεργίας λένε ότι η Uber και η Lyft έχουν αυξήσει τους ναύλους, από τότε που το Prop22 τέθηκε σε ισχύ μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσό που έλαβαν οι οδηγοί.
«Μας υποσχεθήκατε ευελιξία, περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη διαφάνεια», δήλωσε ο οδηγός Carlos Pelayo «Αλλά από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Prop22, έχω λιγότερο έλεγχο σχετικά με το πού οδηγώ, ποιούς παίρνω και πόσα κερδίζω. Το Prop 22 ήταν το πιο ακριβό ψέμα που είχε πει ποτέ στους ψηφοφόρους η Καλιφόρνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...