Βέλγιο : Οι εταιρίες ταξί στέλνουν την κυβέρνηση στο δικαστήριο.

Ζητούν αποζημίωση για τις διαδοχικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν παράνομα από το βελγικό κράτος, ως απάντηση στην πανδημία Covid-19.

69 βελγικές εταιρείες ταξί και εταιρίες με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τριών περιφερειακών κυβερνήσεων για μη καταβολή αποζημίωσης.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η βελγική ένωση ταξί GTL ξεκίνησε μια κοινή εκστρατεία για να ασκήσει μια συντονισμένη αγωγή κατά του βελγικού κράτους και των τριών περιφερειακών κυβερνήσεων. Οι εταιρείες ταξί απαιτούν αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν από τα διαδοχικά lockdown και την έλλειψη επαρκούς αποζημίωσης. Πολλές εταιρείες διαφορετικών μεγεθών ανταποκρίθηκαν άμεσα στην κλήση του οργανισμού ταξί GTL.
Η αγωγή που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζεται πλέον από 69 εταιρείες ταξί και εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό από διαφορετικές επαρχίες και στις τρεις περιοχές της χώρας. 30 επιχειρηματίες έχουν την έδρα τους ή και την κατοικία τους στην περιοχή της Φλάνδρας (Φλάνδρα, βόρειο, ολλανδικό τμήμα του Βελγίου), 32 βρίσκονται στη κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (δίγλωσσο) και έξι έχουν την έδρα τους στην Περιοχή της Βαλλονίας (Βαλλωνία, νότιο, γαλλόφωνο τμήμα και τη μικρή γερμανόφωνη περιοχή Ostbelgien στα σύνορα).
Η ακρόαση ενώπιον του γαλλόφωνου δικαστηρίου (πρωτοβάθμιο) στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στις 10.30 π.μ. «Οι αιτούντες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις διαδοχικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν παράνομα από το βελγικό κράτος ως απάντηση στην πανδημία Covid-19. Έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες (και περαιτέρω ζημίες) επειδή έχουν χάσει την πλειονότητα των εργασιών τους », εξηγεί η GTL. «Αυτοί είναι πελάτες για δραστηριότητες αναψυχής, εστιατόρια, κινηματογράφοι, ντίσκο, εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις και πάρτι. Αυτές είναι δραστηριότητες που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι αιτούντες υπέστησαν ζημιές από ανεπαρκή συνοδευτικά μέτρα και αντισταθμιστικές πληρωμές κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα σε ίδια οικονομική ενίσχυση με εκείνες τις εταιρείες που κατάφεραν να κλείσουν προσωρινά.
Ο Γενικός Γραμματέας της GTL, Pierre Steenberghen, πρόσθεσε: «Παρόλο που δόθηκε κάποια βοήθεια, προφανώς δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει πολλές από τις απώλειες που προκλήθηκαν. Με την καταγγελία, οι καταγγέλλοντες ζητούν, βάσει των άρθρων 1,382 και 1,383 του Αστικού Κώδικα, αποζημίωση για τη ζημία που προκλήθηκε στην κρίση Covid-19 από τα λάθη των αρχών κατά τη διάρκεια του lockdown και την ανεπάρκεια των συνοδευτικών μέτρων υποστήριξης.\”
Η καταγγελία ασκήθηκε στα γαλλικά στο δικαστήριο των Βρυξελλών. «Αυτή η επιλογή ήταν καθαρά συμπτωματική, αφού μια από τις δύο εθνικές γλώσσες έπρεπε να επιλεγεί για να υποβληθεί στις Βρυξέλλες», εξηγεί ο Steenberghen. Η GTL επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία προέρχεται από \”υγιείς\” εταιρείες ταξί που γνωρίζουν χρόνια ανάπτυξης και κερδοφορίας, αλλά τώρα έχουν εξαντληθεί εντελώς από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την έλλειψη επαρκούς αποζημίωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...