Η κυβέρνηση των Βρυξελλών δεν υποκύπτει στις πιέσεις της Uber

Τι γίνεται με το σχέδιο ταξί που υποσχέθηκε πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ο Rudi Vervoort; Οι ψηφιακές πλατφόρμες γίνονται ανυπόμονες και υπενθυμίζουν αυτήν τη δέσμευση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση των Βρυξελλών είχε υποσχεθεί ένα σχέδιο ταξί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών πραγματοποιείται αυτήν την Πέμπτη χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι οδηγοί κοινών εφαρμογών όπως της Uber και της Heetch αναγκάζονται να εργαστούν με πλήρη νομική αβεβαιότητα και υπό την πίεση της απειλής των κυρώσεων .

\”Υποσχόμαστε στους οδηγούς μια μεταρρύθμιση, αλλά είναι 14 Ιουλίου και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε τίποτα. Αντ \’αυτού, οι οδηγοί ελέγχονται, λαμβάνουν προειδοποιήσεις, κλήσεις από την Bruxelles-Mobilité , ακόμη και πρόστιμα \”, λέει ο Laurent Slits, Διευθύνων Σύμβουλος της Uber Belgium . \”Πώς δουλεύεις σε τέτοιες συνθήκες όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν στη δουλειά και όλα ανοίγουν σταδιακά;\”

Από το 2014, εταιρείες ταξί και εφαρμογές όπως η Uber και η Heetch διεξάγουν πόλεμο, με την περιφέρεια των Βρυξελλών να είναι διαιτητής. Ένας ρόλος που είναι ακόμη πιο δύσκολος αφού υπάρχει διχασμός και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η μία πλευρά της κυβέρνησης των Βρυξελλών με επικεφαλής τον Ahmed Laaouej υπερασπίζεται τα ταξί και η άλλη με τον Pascal Smet  προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιβάλλει  μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του τομέα των ταξί συμπεριλήφθηκε στην κυβερνητική συμφωνία του 2014 και στη συνέχεια του 2019. Μια ώθηση ήρθε στις 15 Ιανουαρίου 2021, όταν το Εφετείο των Βρυξελλών έκρινε ότι η Uber X παραβίασε τους κανονισμούς των Βρυξελλών που ισχύουν για τα ταξί .

Την 1η Μαρτίου, η Bruxelles-Mobilité έστειλε ένα σημείωμα σε εταιρείες LVC (ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό), υπενθυμίζοντας την απαγόρευση της χρήσης smartphone για ενοικίαση αυτοκινήτων . Αυτό ώθησε τους οδηγούς LVC να διαδηλώσουν  στους δρόμους της πρωτεύουσας στις 28 Μαΐου.

Σε απάντηση, ο Υπουργός-Πρόεδρος Rudi Vervoort (PS) υποσχέθηκε να επιστρέψει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το ταξί. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

\”Το επίπεδο άγχους και κόπωσης είναι πολύ υψηλό. Μέχρι στιγμής, οι οδηγοί ακούγονται μόνο όταν διαδηλώνουν\” λέει ο Laurent Slits, Διευθύνων Σύμβουλος της Uber Belgium. «Σήμερα, είμαστε ακόμα σε πλήρη αβεβαιότητα. Δεν εναπόκειται στα δικαστήρια, αλλά στην κυβέρνηση των Βρυξελλών να λύσει το ζήτημα. Και έχει όλα τα στοιχεία στο χέρι να προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του Deloitte που η ίδια χρηματοδότησε. \”

Η εταιρεία συμβούλων ολοκλήρωσε πράγματι τον Φεβρουάριο του 2020 μια μελέτη που θέτει τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του τομέα , με ένα ενιαίο καταστατικό και κοινούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους τύπους πληρωμένων επιβατικών μεταφορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...