Γαλλία : Νέα καταγγελία από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) εναντίον της Uber για θέματα τεχνητής νοημοσύνης.

Κίνδυνος στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων όταν υπάρχουν υπολογιστές που επεξεργάζονται  δεδομένα και λαμβάνουν αυτόματα αποφάσεις

Νέα καταγγελία κατέθεσε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) εναντίον της Uber στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL).  Ο δικηγόρος της  LDH, Maître Jérôme Giusti επικαλείται μια παράνομη πρακτική που οδηγεί σε αυτοματοποιημένη αποσύνδεση των οδηγών VTC από την εφαρμογή.

Συνεπώς, η CNIL θα πρέπει να αποφανθεί ξανά για καταγγελία εναντίον της Uber, ενώ η εταιρεία καταδικάστηκε στις Κάτω Χώρες για παρόμοιο λόγο στις 24 Φεβρουαρίου. Οι περιπτώσεις αυτόματης αποσύνδεσης των οδηγών της Uber από την εφαρμογή ανάγκασε 171 οδηγούς VTC  να υποβάλουν νέα προσφυγή κατά της εταιρείας, για άλλη μια φορά υπό την εποπτεία του LDH, στο CNIL.

 Οι ενάγοντες κατηγορούν την Uber ότι, τους απέκλεισε από την εφαρμογή στέλνοντας «  αυτόματα και αυστηρά πανομοιότυπα μηνύματα, όλα βασισμένα στο ίδιο μοντέλο  », μια πρακτική που θεωρείται τυποποιημένη και η οποία δεν συνεπάγεται ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία θα την καθιστούσε παράνομη. Σύμφωνα με τον Jérôme Giusti, δικηγόρο του LDH: «  σήμερα, υπάρχει κίνδυνος στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων να υπάρχουν υπολογιστές που επεξεργάζονται και λαμβάνουν αποφάσεις  ».

Η απόφαση αποσύνδεσης των προγραμμάτων οδήγησης οφείλεται κυρίως σε «  ανωμαλία  » ή ακόμη και « παραβίαση μιας από τις αρχές του χάρτη της κοινότητας Uber ». Η έλλειψη ακρίβειας σχετικά με αυτήν την απόφαση, αλλά και η πιθανή έλλειψη νομικών μέτρων για την αμφισβήτησή της, είναι λόγοι που οδηγούν στην υποβολή νέας καταγγελίας κατά της Uber.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ένωση INV μεταξύ 813 οδηγών VTC, 120 από τους 138 οδηγούς που αποσυνδέθηκαν μόνιμα από την Uber, δεν είχαν λάβει προηγούμενη προειδοποίηση, ενώ 123 δεν θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την απόφαση της εταιρίας  λόγω έλλειψης πόρων.

Σημειώστε ότι η εταιρεία έχει ήδη καταδικαστεί στις 24 Φεβρουαρίου 2021 στο Άμστερνταμ (Ολλανδία), για αυτοματοποιημένη επεξεργασία αποσυνδέσεων από την εφαρμογή της. Ένα ολλανδικό δικαστήριο την καταδίκασε  σε πρόστιμο 600.000 ευρώ το 2018 για \”  μη συμμόρφωση με την υποχρέωση κοινοποίησης της παραβίασης δεδομένων  \”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...