Βρυξέλλες : Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ οδηγών ταξί και των εταιριών Uber και Heetch

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τα ταξί

Ενώ αναμένεται  ένα νέο νομοσχέδιο για τα ταξί, η κατάσταση στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να είναι  τεταμένη μεταξύ των οδηγών ταξί και της εταιρείας Uber. Από την άφιξή της στην αγορά των Βρυξελλών το 2014 , η εφαρμογή Uber έδωσε σκληρούς δικαστικούς αγώνες και βρισκόταν πάντα σε αντιπαράθεση με  μέλη της κυβέρνησης των Βρυξελλών που είναι υπεύθυνα για θέματα κινητικότητας. Σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορούν οχήματα που συνεργάζονται με  δύο εφαρμογές που παρουσιάζουν όλα τα δεδομένα της παρανομίας . Θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε.

Παραβίαση των κανονισμών ταξί

Στις 15 Ιανουαρίου 2021 , το 9ο τμήμα του Εφετείου των Βρυξελλών έκρινε ότι η υπηρεσία Uber X παραβίασε τους ισχύοντες  κανονισμούς για τα ταξί . Για τη Βελγική Ομοσπονδία Ταξί (Φεβρουάριος), η οποία άσκησε αυτή την αγωγή εναντίον της Uber , ήταν προφανές ότι, συνεργαζόμενη με εταιρείες ενοικίασης οχημάτων με οδηγούς (LVC), η Uber δημιούργησε μια μεταμφιεσμένη δραστηριότητα ταξί , κατά παράβαση των κανονισμών των Βρυξελλών.

Στις Βρυξέλλες, το διάταγμα της 27ης Απριλίου 1995 σχετικά με τις υπηρεσίες ταξί απαγορεύει στα αυτοκίνητα που ενοικιάζονται με οδηγό να διαθέτουν πομπό ή δέκτη ραδιοεπικοινωνιών. Αυτό συμπεριλαμβάνει και  το smartphone . Ωστόσο, όπως υπενθυμίζεται από την απόφαση του Εφετείου των Βρυξελλών, η υπηρεσία Uber X βασίζεται στη χρήση smartphone. Σε αυτή τη βάση,  το Εφετείο θεώρησε ότι η Uber παραβίασε τους κανονισμούς για τα ταξί, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η παραβίαση τιμωρείται  με ποινικές κυρώσεις .

\"\"

Ναι μεν αλλά η Περιφέρεια…

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συζητηθεί αυτή η απόφαση. Την 1η Μαρτίου, ο διευθυντής της υπηρεσίας «επιβατικών μεταφορών» στο Bruxelles-Mobilité έστειλε ένα σημείωμα στις εταιρείες LVC (ενοικιαζόμενα με οδηγό). Αυτή η σημείωση, η οποία υπενθυμίζει την απαγόρευση της χρήσης smartphone για ενοικίαση αυτοκινήτων, πυροδότησε την κατάσταση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, λέει το σημείωμα, \”ο δράστης κινδυνεύει με σ κατάσχεση του οχήματος και με ποινική δίωξη\”. Η  υπενθύμιση των αρχών του νόμου προκάλεσε  την οργή των οδηγών που εργάζονται με την εφαρμογή της Uber .

Αντιμέτωπος με τον θόρυβο που προκλήθηκε από αυτό το σημείωμα, ο αρμόδιος υπουργός των Βρυξελλών, Rudi Vervoort (PS), μείωσε την πίεση . \”Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο πρώτος σκοπός των ελέγχων είναι να υπενθυμίσει τους κανόνες και να μην φέρει επιπλέον προβλήματα σε  έναν τομέα που έχει ήδη αποδυναμωθεί και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που καταδικάστηκε  από το εφετείο\”, εξήγησε σε μια συνάντηση με εκπροσώπους του τομέα LVC. Με την ευκαιρία αυτή, ο Rudi Vervoort ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο για τα   ταξί μέχρι το καλοκαίρι.

\"\"

Αμέσως μετά τους οδηγούς LVC, ήταν οι οδηγοί ταξί που διαμαρτυρήθηκαν.  Απαίτησαν από την Περιφέρεια να επιβάλει το νόμο σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Αντιμέτωπος με τις νέες πιέσεις που προέκυψαν από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ταξί των Βρυξελλών Ahmed Laaouej , ο υπουργός προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά μάλλον μπέρδεψε πιο πολύ τα πράγματα με αποτέλεσμα να κατηγορείται και από τις δύο πλευρές για διγλωσσία.

 Σε  δελτίο τύπου , με ημερομηνία 4 Μαρτίου, που στάλθηκε, όχι στον Τύπο αλλά μόνο στις εταιρίες ταξί αναφέρονται τα εξής :

\”Μετά τις εσφαλμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα το απόγευμα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Υπουργός  επιθυμεί να διευκρινίσει για άλλη μια φορά ότι η απόφαση του Εφετείου κηρύσσει την υπηρεσία Uber X παράνομη. Σε αυτή τη βάση, υπενθυμίζεται ότι η Bruxelles-Mobilité είναι υπεύθυνη για  την εκτέλεση του νόμου των Βρυξελλών και τον εντοπισμό  των παραβιάσεων που  προκύπτουν από τη χρήση αυτών των υπηρεσιών. Οι οδηγίες που δόθηκαν πριν από μια εβδομάδα παραμένουν σε ισχύ όσον αφορά τους ελέγχους και τις κυρώσεις \”.

Heetch, όπως  Uber

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα L’ echo αποδείχτηκε ότι η εφαρμογή της Uber  λειτουργεί και ο οδηγός φτάνει σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Στο αυτοκίνητο, το smartphone είναι σαφώς το εργαλείο που συνδέει τους οδηγούς με τους επιβάτες. «Δεν υπάρχουν έλεγχοι», απαντά ο οδηγός όταν του εξήγησαν  ότι δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το smartphone του. Στην πορεία, του προσφέρεται μια άλλη διαδρομή αυτή τη φορά από την εφαρμογή Heetch . Αυτός ο οδηγός, όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του, συνεργάζεται και με τις δύο εφαρμογές.

Με απόφαση που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου 2018 από το γαλλόφωνο εμπορικό δικαστήριο των Βρυξελλών, η εφαρμογή της Heetch  κηρύχθηκε παράνομη. Το δικαστήριο διέταξε την Heetch να σταματήσει τις δραστηριότητές της με πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά διαπιστωθείσα παράβαση. Επομένως, πώς είναι δυνατόν να δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση έχει πράγματι εκδοθεί από την Περιφέρεια;

\"\"

Η απάντηση είναι αρκετά απλή, όπως εξήγησε ο Teddy Pellerin , Διευθύνων Σύμβουλος της Heetch . Μετά την απόφαση που καταδίκασε την εφαρμογή, η Heetch βρήκε  μια νέα φόρμουλα. Αυτή βασίστηκε στον τρόπο λειτουργίας της Uber, η οποία πρόσφατα θεωρήθηκε παράνομη από το εφετείο. Όπως και η Uber, η Heetch έχει δημιουργήσει την Platform Rider Association (PRA) , το εργαλείο που υποτίθεται ότι ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ εταιρειών LVC, οδηγών και επιβατών. Όταν ένας επιβάτης κάνει λήψη μιας εφαρμογής (Uber ή Heetch), γίνεται de facto μέλος του PRA. Τον Οκτώβριο του 2018 , στο πλαίσιο των αγωγών που άσκησαν τα ταξί, η Περιφέρεια σε επιστολή της 20ής Οκτωβρίου 2018, απευθυνόμενη σε έναν από τους δικηγόρους της Uber, επικύρωσε αυτό το σύστημα PRA, θεωρώντας ότι η υπηρεσία Uber X δεν εμπίπτει στο πνεύμα του νόμου. Το εφετείο όμως είχε διαφορετική άποψη και η συγκεκριμένη υπηρεσία κρίθηκε οριστικά παράνομη.

Πίεση των ταξί να εφαρμοστεί ο νόμος

Ενώ εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τα  ταξί , φαίνεται ότι η Περιφέρεια δεν ξέρει πλέον ποιον δρόμο να ακολουθήσει. Από την μία υπάρχει η  επιθυμία επιβολής του νόμου και της μη εξαγρίωσης του τομέα των  ταξί και από την άλλη δεν θέλει να  σκοτώσει τον τομέα LVC σε περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με την Asmaa Snaibi , η οποία εκπροσωπεί τις ενώσεις  ενώσεων LVC, η Περιφέρεια διενεργεί πράγματι ελέγχους. Οι οδηγοί συλλαμβάνονται και ελέγχονται και αποστέλλονται αναφορές στην εισαγγελία .

Ωστόσο, διαβεβαιώνει η Asmaa Saibi, μέχρι τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε κανείς να διαβάσει στον ιστότοπο του Bruxelles-Mobilité ότι «η χρήση μιας εφαρμογής δεν ήταν παράνομη». «Τα ταξί ασκούν πίεση στην περιοχή για να επιβάλει έναν ξεπερασμένο νόμο ενώ ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις Βρυξέλλες για αυτού του είδους τις υπηρεσίες ».

Sam Bouchal , Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ταξί των Βρυξελλών :\”Δεν υπάρχει βούληση της Περιφέρειας να επιβάλει το νόμο.\”

Ο  Sam Bouchal , γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ταξί των Βρυξελλών, σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση δήλωσε:  \”Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, η PRA είναι παράνομη, εκτός κι αν η Uber βρει ένα ιδιοφυές τέχνασμα για να κοροϊδέψει  τον κόσμο. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτό  το επιχειρηματικό μοντέλο \”, εξηγεί και προσθέτει ότι \” η πλευρά της Περιφέρειας δεν ασκεί  έλεγχο . Βλέπουμε πολλά LVC να κυκλοφορούν παρόλο που δεν είναι δημόσια υπηρεσία. Δεν υπάρχει βούληση της Περιφέρειας να επιβάλει το νόμο \”.

Εν ολίγοις

  • Στις 15 Ιανουαρίου 2021, το 9ο τμήμα του Εφετείου των Βρυξελλών έκρινε ότι η υπηρεσία Uber X παραβίασε τους ισχύοντες κανονισμούς των Βρυξελλών για τα ταξί.
  • Την 1η Μαρτίου, η Bruxelles-Mobilité έστειλε ένα σημείωμα σε εταιρείες LVC, υπενθυμίζοντας την απαγόρευση της χρήσης smartphone στην  ενοικίαση αυτοκινήτων.
  • Οι περισσότεροι οδηγοί εργάζονται με δύο εφαρμογές, Uber και Heetch, οι τελευταίες από τις οποίες κηρύχθηκαν παράνομες στο δικαστήριο το 2018.
  • Περιμένοντας το νομοσχέδιο για τα ταξί, φαίνεται πραγματικά ότι η Περιφέρεια δεν ξέρει πώς να χειριστεί το πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...