Πως η Uber μείωσε την αξία των αδειών ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό (VTC) κατά 40% στην Ισπανία

Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Uber, έχει στήσει στον τοίχο, τους ιδιοκτήτες της Moove Cars, ηγέτιδα  στην  Ισπανική αγορά  στον τομέα VTC ( ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό ).  Η Uber έχει κλείσει μια συμφωνία για την αγορά του 30% της εταιρείας έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ αρχικά και δέσμευση να επενδύσει έως και 185 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα οκτώ χρόνια.

 Η συμφωνία περιέχει μια ανάσα ρευστότητας για την Moove Cars, η οποία ήταν στο κόκκινο, λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης  που προκάλεσε η πανδημία και λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην αγορά αδειών για τουριστικά οχήματα με οδηγό (VTC). Ωστόσο, αυτός που κέρδισε ήταν η Uber, αφού αγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό της εταιρείας σε πολύ χαμηλή τιμή.

Με αυτή την εξαγορά ουσιαστικά μειώθηκε  η συνολική αξία της εταιρείας, αλλά και η αξία των αδειών VTC  που διαθέτει η εταιρεία, περίπου 4.000 σε ολόκληρη τη χώρα . Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς η Uber : «Έχει επιβάλει μείωση της αξίας των αδειών κατά 40%. Αυτό που άξιζε 100 και ήταν καταχωρημένο στα βιβλία της εταιρίας ως αξία 100, τώρα αξίζει 60 \”. Οι επίσημες πηγές της Moove Cars δεν έχουν αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει  αυτές τις πληροφορίες. Η Uber δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους ισπανικής εφημερίδας.

Η Moove Cars ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2018, όταν οι  Jaime Castellanos , Jon Riberas και  Pedro del Corro και Αndlvaro Garteiz, συνδεδεμένοι με την Torreal, εταιρεία επενδύσεων του Juan Abelló  , πήραν δάνεια από  την King Street για να επενδύσουν 200 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αδειών VTC.

Το επιχείρημα των επενδυτών  ήταν ότι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα ταξί και να αποσπάσουν ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά των επιβατικών μεταφορών.  Αυτό προκάλεσε έκρηξη στην τιμή των αδειών VTC, και πολλοί επενδυτές πίστεψαν ότι βρήκαν την γη της επαγγελίας.  

Τρία χρόνια αργότερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Moove Cars αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, λόγω του υψηλού χρέους της και της έλλειψης εισοδήματος λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις  που έχουν εγκριθεί από τις διάφορες αυτόνομες κυβερνήσεις για να σταματήσουν την επέκταση του κοροναϊού.

Πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα και να αγοράσουν άδειες VTC. Αλλά κανένας δεν μπήκε σε αυτόν τον τομέα με τη δύναμη της  King Street και του Castellanos fund, που έβαλαν  200 εκατομμύρια σε αυτήν την περιπέτεια. Το καλοκαίρι του 2018, οι επενδυτές φοβόντουσαν ήδη   για το μέλλον μιας τέτοιας  επιχείρησης.

Οι μέτοχοι έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη

Τώρα η Uber έχει παίξει τα χαρτιά της και έχει επιβάλει μείωση κατά 40% στην αξία των αδειών της Moove Cars, μειώνοντας την αξία ολόκληρης της εταιρείας και αγοράζοντας 30% με βάση αυτή τη νέα αξία. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια πρώτη πληρωμή  τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ  και τα υπόλοιπα, έως 185 εκατομμύρια, τα επόμενα οκτώ χρόνια.

«Αυτό που συνέβη, είναι ότι αυτή η πρώτη πληρωμή έχει πάει στους μετόχους. Δεν έχει πάει στο ταμείο της εταιρείας για να πληρώσει τους προμηθευτές ή για την καθημερινή διαχείριση ή να επενδύσει στη διαφήμιση ή στη βελτίωση της υπηρεσίας. Οι μέτοχοι έχουν βάλει τα λεφτά στην τσέπη », εξηγούν πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην εταιρία.. Αυτό το σημείο δεν αμφισβητήθηκε ούτε επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...