Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε την τροποποίηση του νόμου για τις μεταφορές επιβατών

Του Βασίλη Σιάσσου

Σήμερα το μεσημέρι, η  Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) ψήφισε την τροποποίηση « για τον εκσυγχρονισμό του νόμου για τις μεταφορές επιβατών» με τις ψήφους των κομμάτων CDU / CSU, του SPD και το κόμμα των Πρασίνων. Η τροποποίηση αφορά  έναν νέο τύπο μεταφορών, επιτρέπει διαδρόμους τιμών (ελάχιστο και υψηλότερο όριο) για τιμολόγια ταξί, διατηρεί την υποχρέωση επιστροφής στην έδρα τους για  τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό, και καταργεί το τοπικό τεστ γνώσης για οδηγούς ταξί.  

\"\"

Η κεντρική καινοτομία του νόμου είναι η εισαγωγή ενός τρίτου τύπου μεταφοράς, στο οποίο ρυθμίζονται τα συλλογικά ταξίδια (συνεπιβατισμός ) εντός και εκτός των τοπικών δημόσιων μεταφορών (ÖPNV). Τέτοιες συλλογικές μεταφορές εκτελούνται εδώ και χρόνια από παρόχους όπως η Moia ή η CleverShuttle (οι οποίες, ωστόσο , έχουν πλέον αποσυρθεί σχεδόν εντελώς, λόγω της πανδημίας ).

Η τροποποίηση του νόμου συζητήθηκε για περίπου δύο χρόνια. Στις αρχές του 2019, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών, υπό τον Υπουργό του, Andreas Scheuer, παρουσίασε ένα πρώτο έγγραφο βασικών ζητημάτων , στο οποίο, μεταξύ άλλων, προτάθηκε η κατάργηση της προηγούμενης ισχύουσας υποχρέωσης επιστροφής στην έδρα τους για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό όταν ολοκλήρωναν την διαδρομή που είχαν αναλάβει. Αυτό έχει  διατηρηθεί –  λόγω μαζικών διαμαρτυριών από τη βιομηχανία ταξί – αλλά έχει δοθεί η δυνατότητα  στους δήμους να επιτρέψουν επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο μέλλον. Την τελευταία στιγμή, προστέθηκε αυτή η  διάταξη  στο νόμο, σύμφωνα με την οποία παρέχονται στους δήμους πρόσθετες επιλογές για τη ρύθμιση των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων  με οδηγό. Οι θέσεις στάθμευσης θα δίνονται εάν το μερίδιο ενοικίασης αυτοκινήτων σε πόλεις με 100.000 κατοίκους ή περισσότερους είναι τουλάχιστον  το 25% των επιβατικών μεταφορών.

Καταργείται το τεστ γνώσεων της πόλης

Η βιομηχανία ταξί μπόρεσε να επικρατήσει με το αίτημά της, ότι τα προσόντα οδηγού πρέπει να είναι τα ίδια για όλους αλλιώς θα υπήρχε στρέβλωση του ανταγωνισμού κατά την αναζήτηση προσωπικού.  Στο νέο νόμο, το τοπικό τεστ γνώσης για τους οδηγούς ταξί έχει καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα ειδικό τεστ που θα υποβάλλονται στο μέλλον οι πιθανοί οδηγοί ταξί, καθώς και οι οδηγοί ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεπιβατισμού. Το ακριβές περιεχόμενό τους θα ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο.

\"\"

Για το τιμολόγιο

Υπάρχουν επίσης αλλαγές στο τιμολόγιο ταξί. Αν και αυτό εξακολουθεί να προσδιορίζεται σε περιφερειακό επίπεδο από τις περισσότερες από 800 κομητείες και πόλεις,  είναι υποχρεωτικό μόνο για διαδρομές όπου ο πελάτης μπαίνει στο ταξί από την πιάτσα ή το σταματήσει στο δρόμο. Ωστόσο, για τις προμισθωμένες διαδρομές , η υποχρέωση τιμολόγησης είναι χαλαρή. Εδώ οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ελάχιστο και μέγιστο όριο. Τα ταξί που καλούνται – με οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας – μπορούν να τιμολογούν   κάτω ή πάνω από την ισχύουσα τιμή . Οι δήμοι μπορούν επίσης να ορίσουν σταθερές τιμές για ορισμένες διαδρομές.

Δεδομένα διαδρομών

Η υποχρέωση των φορέων εκμετάλλευσης πλατφορμών και των παρόχων υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών να παρέχουν δεδομένα κινητικότητας είναι εντελώς νέα. Σε αντίθεση με τα πρώτα προσχέδια, έχει πλέον καταστεί σαφές από τη νομοθεσία ότι αυτή η υποχρέωση παροχής δεδομένων ισχύει μόνο για την κλασική προγραμματισμένη και περιστασιακή μεταφορά  και επομένως όχι για εκδρομές και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Michael Oppermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και των Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων με οδηγό :

Παρά τις βελτιώσεις δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την τροποποίηση του νόμου

\"\"

Με αυτή την τροπολογία τελειώνει προς το παρόν, μια μακρά περίοδος αντιπαραθέσεων  για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ταξί. Μόλις χθες, οι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν στο Ντίσελντορφ για καλύτερη προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Μέχρι πρόσφατα, οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονταν ξανά και ξανά και πάλευαν για καλύτερη προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτό άφησε το σημάδι του στο νόμο. Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πολιτικοί έχουν πάρει την απόφασή τους », δήλωσε ο Michael Oppermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και των Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων με οδηγό. Σε σύγκριση με τα βασικά σημεία που παρουσίασε ο Υπουργός Μεταφορών στις αρχές του 2019, η τροποποίηση έχει χαλαρώσει σημαντικά: η υπάρχουσα δομή του PBefG διατηρείται , δεν καταργείται  η υποχρέωση επιστροφής για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στην έδρα τους, δεν αλλάζει κάτι σημαντικό με τα τιμολόγια  του ταξί, και προστίθενται μόνο οι ομαδοποιημένες προσφορές .

 «Αναγνωρίζουμε – λέει ο Oppermann – ότι η τροποποίηση περιέχει κάποιες θετικές προσεγγίσεις. Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε αρκετό καιρό, επιτεύχθηκαν σημαντικές βελτιώσεις.  Οι συνεχείς υπενθυμίσεις μας ακούστηκαν. \”Ωστόσο, η βιομηχανία ταξί δεν είναι ικανοποιημένη με τη μεταρρύθμιση, καθώς βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. «Η αδυναμία του νόμου είναι και παραμένει ότι οι διεθνείς πλατφόρμες όπως η Uber δεν θεωρούνται επαρκώς υπεύθυνες. Οι πολιτικοί έχουν πλέον αναγνωρίσει τους κινδύνους που έχουμε περιγράψει τόσο έντονα, αλλά έχουν μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα στους δήμους. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά και να υπενθυμίσουμε στον ομοσπονδιακό νομοθέτη την ευθύνη του όπου αυτό είναι απαραίτητο. \”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...