Οι ταξιτζήδες του Τορόντο χάνουν τις άδειές τους αφού αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος ανανέωσης

Οι οδηγοί ανησυχούν για το μέλλον της βιομηχανίας και το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των τελών.

\"\"

Ο Jahan Afzal κρατά ψηλά την πινακίδα που αγόρασε για 300.000 $ το 2012. Δεν ανανέωσε την άδεια του το 2020 και θα την παραδώσει στην πόλη. ( photo, Grant Linton / CBC)

Τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός των ταξί στο Τορόντο μειώθηκε κατά 3.100. Σε άρθρο της η καθημερινή εφημερίδα  CBC News σημειώνει ότι οι οδηγοί ανησυχούν για το μέλλον της βιομηχανίας χωρίς να έχουν κάποια ουσιαστική βοήθεια από την πόλη.

Ο  COVID-19 επιβραδύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος καθαρισμού, αυξανόμενα ποσοστά ασφάλισης και φυσικά τον ανταγωνισμό με τις εφαρμογές κοινής χρήσης. Πολλοί οδηγοί παρέδωσαν τις άδειές τους στον Δήμο. Τον Ιανουάριο του 2020, υπήρχαν 11.827 άτομα με άδεια οδήγησης ταξί ή λιμουζίνας  στην πόλη του Τορόντο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 25% σε 8.733.

\"\"

Ο Jahan Afzal οδηγεί  ταξί  20 χρόνια. Όταν ο coronavirus χτύπησε, η επιχείρηση σταμάτησε, έτσι στάθμευσε το ταξί του.

«Έχασα χρήματα».

Η βιομηχανία ταξί του Τορόντο καλεί την πόλη να ακυρώσει τα τέλη αδειοδότησης μετά από τις τεράστιες απώλειες λόγω πανδημίας. Ο Afzal δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει το λογαριασμό ασφάλισης 1.500 $ το μήνα ή το ετήσιο τέλος ανανέωσης που οφείλεται στην πόλη. Η πόλη ακύρωσε την άδειά του και του είπε να την επιστρέψει. Σημειωτέον, για την αγορά της ξόδεψε  300.000 $ το 2012.

«Η πρώτη επένδυση που έκανα ποτέ, είχα βάλει μια τάξη στη ζωή μου», είπε. \”Αυτός ο αριθμός [άδεια] 62 ήταν τα πάντα για μένα.\”

Μεταξύ του περασμένου Μαρτίου- Δεκεμβρίου, η πόλη έστειλε 415 επιπλέον επιστολές σε οδηγούς που είχαν ήδη καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες, να πληρώσουν το ετήσιο τέλος ανανέωσης άδειας και τους έδωσε περισσότερο χρόνο να πληρώσουν. Ακύρωσε 110 από αυτές τις άδειες στις 6 Ιανουαρίου και έδωσε  μια λίστα με 64 αριθμούς πινακίδων στην αστυνομία  για οδηγούς που λειτουργούν τώρα χωρίς έγκυρη άδεια.

Ο Afzal λέει ότι έχει εξοικονομήσει αρκετά χρήματα τους τελευταίους μήνες δουλεύοντας σε μια εταιρεία λιπαντικών και θέλει να πληρώσει το τέλος ανανέωσής του για να κρατήσει την άδειά του, αλλά τώρα είναι πολύ αργά.

Μόλις ανακληθεί μια άδεια, ένας οδηγός πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέα, αλλά αυτή η διαδικασία είναι προς το παρόν κλειστή, λέει η αρμόδια αρχή του Δήμου. Ο Afzal είναι αποφασισμένος να οδηγήσει ξανά ταξί, αλλά ανησυχεί ότι θα είναι πολύ δαπανηρό. \”Δεν ξέρω πού πηγαίνω αυτή τη στιγμή….\”

Ο στόλος των ταξί λειτουργεί με χωρητικότητα 20%

Ο στόλος της εταιρίας  Coop Cabs λειτουργεί σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Έχει 200 αυτοκίνητα στο δρόμο τώρα σε σύγκριση με 1.100 προ πανδημίας. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Beck Taxi, Κριστίν Χάμπαρντ, λέει ότι ο στόλος της εταιρείας είναι 1.800  αυτοκίνητα αλλά μόνο 300 είναι αυτή την στιγμή στο δρόμο.

\"\"

Αρκετά ταξί είναι ακινητοποιημένα, αφού οι οδηγοί εγκατέλειψαν τον κλάδο λόγω της απότομης μείωσης της δραστηριότητας από την πανδημία.

Ο Κριστίν Χάμπαρντ λέει ότι ενώ οι οδηγοί ταξί πληρούν τις προϋποθέσεις για κάποια κυβερνητική βοήθεια, δεν έχουν λάβει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με άλλους. Οι οδηγοί ταξί μεταφέρουν ευάλωτα άτομα και εκτελούν κανονικά τα καθήκοντα τους. Μεταφέρουν επίσης άτομα από και προς τα εξεταστικά κέντρα COVID και τους ζητείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Τορόντο να μεταφέρουν ακόμη και θετικά στον ιό άτομα σε κέντρα απομόνωσης. \”Είναι μια άχαρη δουλειά\”, είπε.

\”Η Πόλη του Τορόντο δεν μας έχει υποστηρίξει, δεν είπε ούτε ένα ευχαριστώ και δεν έχει επενδύσει σε κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους\”, δήλωσε ο Χάμπαρντ. \”Ακούμε συνέχεια για  υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων.  Φαίνεται να είναι για όλους εκτός από τους οδηγούς ταξί. \”

Οι οδηγοί ταξί και λιμουζίνα πληρώνουν 1.129,16 $ ετησίως για την ανανέωση των αδειών τους, κάτι που είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό που χρεώνει η πόλη σε εστιατόρια και μπαρ.

\"\"

Ο οδηγός ταξί του Τορόντο Jafar Mirsalari στο ταξί του στις 4 Φεβρουαρίου 2021. (Evan Mitsui / CBC)

Ο Jafar Mirsalari συνέχισε να οδηγεί σε όλη την πανδημία βασισμένος σε σταθερούς  πελάτες. Επίσης, εκτελεί εργασίες για πελάτες, όπως τραπεζικές συναλλαγές, παράδοση ειδών παντοπωλείου, αλλά λέει ότι η δουλειά του έχει μειωθεί κατά 75%.  

Τα τεράστια ασφάλιστρα βάζουν « άλλο ένα καρφί στο φέρετρο», προειδοποιούν οι οδηγοί ταξί του Τορόντο . Τα ποσά  ασφάλισης έχουν αυξηθεί σε 22.000 $ ετησίως σε ορισμένες περιπτώσεις , και πολλές εταιρείες δεν ασφαλίζουν πλέον τα ταξί, αφήνοντάς τους με λίγες επιλογές. Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης, η εξάλειψης των τελών για το 2021. Η Kristyn Wong-Tam, που εκπροσωπεί την πόλη του Τορόντο, λέει ότι η βιομηχανία ταξί είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του δικτύου μεταφορών του Τορόντο και δεν πρέπει  να καταρρεύσει λόγω του COVID.\” Στο πλαίσιο της διαδικασίας προϋπολογισμού του 2021, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει μια εφάπαξ μείωση ή κατάργηση του ετήσιου τέλους ανανέωσης για ταξί και λιμουζίνες.

\"\"

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...