Δοκιμαστικές πτήσεις ιπτάμενων ταξί στο Παρίσι

Είναι όλο και λιγότερο επιστημονική φαντασία. Τα ιπτάμενα ταξί θα κάνουν την πρώτη δοκιμαστική πτήση τους στην Ευρώπη τον προσεχή Ιούνιο στο Παρίσι. Η Aeroports de Paris (ADP) έχει επιλέξει το αεροδρόμιο Poutoise Cormeilles – en – Vexin για το πρώτο πείραμα και όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος Edward Arkwright «στόχος μας είναι να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ιπτάμενων ταξί που θα είναι διαθέσιμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τον όρο ιπτάμενα ταξί (evtol) εννοούμε ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη απογείωση. Πρόκειται για ένα είδος μίξης μεταξύ ενός drone που μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και ενός ελικοπτέρου, αλλά με λιγότερο θόρυβο και λιγότερο ρυπογόνο.

«Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη – αναφέρει  η ADP. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα, πώς να κάνεις δηλαδή ένα μηχάνημα να πετάξει. Πρέπει να βεβαιωθούμε για ζητήματα ασφάλειας, συντήρησης, εφοδιασμού, διαχείρισης επιβατών και το κυριότερο, αποδοχής από το ευρύ κοινό.»

Στο πρώτο αυτό πείραμα έχουν προσκληθεί 30 επιλεγμένοι συνεργάτες μεταξύ των οποίων η Air France η Dassault και η SaFran. Η Marie Claude Dupuis διευθύντρια καινοτομίας της εταιρίας RATP που  συμβάλλει αποφασιστικά στο έργο Urban Air Mobility δήλωσε ότι είναι σημαντικές οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες. Στόχος της Aerports de Paris και της RATP είναι να παρέχουν μία ολοκληρωμένη ευρεία υπηρεσία προς το επιβατικό κοινό από το 2030 και μετά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...