Πουθενά στην Ευρώπη δεν απαγορεύεται η μετακίνηση μιας οικογένειας με Ταξί

Παραδείγματα περιορισμών που έχουν υιοθετήσει ευρωπαϊκές χώρες  στην μετακίνηση με ταξί.

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του covid-19 θεσπίστηκαν πρόσκαιροι περιορισμοί στην μετακίνηση επιβατών με Ταξί. Σε καμιά χώρα όμως δεν υπάρχει αυτός  ο αυστηρός και ακατανόητος περιορισμός του 1 επιβάτη που υπάρχει στην Ελλάδα. Ειδικά για την μετακίνηση των μελών της ίδιας οικογένειας οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν. Οι οδηγίες που έχουν εκδώσει οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την μετακίνηση με ταξί,  έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως ο σεβασμός στον εργαζόμενο ταξιτζή, ο σεβασμός στην οικογένεια, ο ρεαλισμός στις ενέργειες των κυβερνήσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παραδείγματα περιορισμών που έχουν υιοθετήσει ευρωπαϊκές χώρες  στην μετακίνηση με ταξί.

ΓΑΛΛΙΑ

Περιορισμοί στις υπηρεσίες υπηρεσιών μεταφοράς με ταξί:

-Μια οθόνη  υπενθυμίζει τα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης και βρίσκεται  μέσα στο όχημα

-Διατίθεται στους επιβάτες απολυμαντικό  για τον καθαρισμό χεριών .

-Κανένας επιβάτης δεν επιτρέπεται να καθίσει δίπλα στον οδηγό.

 – Όταν το όχημα έχει 3 θέσεις μπροστά, ένας επιβάτης μπορεί να καθίσει δίπλα στο παράθυρο. Επιτρέπονται 2 επιβάτες σε κάθε επόμενη σειρά.

-Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει όταν οι επιβάτες ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό ή στην ίδια ομάδα επιβατών που ταξιδεύουν μαζί  (π.χ συνάδελφοι) ή συνοδεύουν άτομο με αναπηρία.

– Επιπλέον, κάθε επιβάτης ηλικίας 11 ετών και άνω πρέπει να φορά προστατευτική μάσκα. Το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό εάν δεν υπάρχει σταθερό ή αφαιρούμενο διαφανές τοίχωμα μεταξύ του οδηγού και των επιβατών. Η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε δεν τηρεί αυτήν την υποχρέωση όταν το όχημα φιλοξενεί περισσότερους από έναν επιβάτες.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ισπανική κυβέρνηση σε ότι αφορά την μετακίνηση με Ταξί έχει εκδώσει τις παρακάτω οδηγίες.

-Θυμηθείτε πρώτα απ \’όλα ότι οι κινήσεις περιορίζονται σε πολύ περιορισμένες υποθέσεις. Αποφύγετε την έξοδο από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, εκτός από λόγους που δεν μπορούν να αναβληθούν.

-Αλλά εάν για αυστηρούς λόγους αναγκαιότητας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταξί ή VTC, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες του οχήματος και ότι δύο άτομα μπορούν να ταξιδεύουν για κάθε επιπλέον σειρά καθισμάτων πέραν αυτή του οδηγού,

– Η μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των επιβατών  πρέπει να είναι εγγυημένη σε κάθε περίπτωση, εκτός εάν όλοι οι χρήστες ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Τότε τρία άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε επιπλέον σειρά καθισμάτων.

-Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο για λόγους: αγορά τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και βασικών αναγκών για βοήθεια σε κέντρα υγείας, υπηρεσίες και ιδρύματα, μεταφορά στο χώρο εργασίας, επιστροφή στον τόπο  διαμονής ,  βοήθεια και φροντίδα σε ηλικιωμένους, ανηλίκους, εξαρτώμενα άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σχετικά με τον \”αριθμό μεταφερόμενων ατόμων\”

  • Στην μεταφορά με ταξί ο βασικός κανόνας είναι ότι μεταφέρονται έως 2 άτομα σε κάθε σειρά καθισμάτων στο όχημα:
  • Όχημα  5 θέσεων: έως 3 επιβάτες
  • Όχημα  9 θέσεων με 3 σειρές θέσεων: 5 επιβάτες
  • Όχημα  9 θέσεων με 4 σειρές θέσεων:  έως 7 επιβάτες
  • Αυτά ισχύουν για τους επιβάτες που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι.
  • Μόνο τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι  μπορούν να χρησιμοποιούν ταξί χωρίς κανέναν περιορισμό.

ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία  η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω covid-19  επεκτάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τότε σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό (NCC) και ταξί, κανένας επιβάτης δεν μπορεί να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα και μόνο δύο άτομα μπορούν να κάθονται στο πίσω μέρος, κοντά στα παράθυρα. Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός εάν έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλεξιγκλάς μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων και του υπόλοιπου χώρου επιβατών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το πρωτόκολλο μεταφοράς με ταξί, όπως το συνέταξε η Royal Dutch Transport (KNV), περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Γενικά μέτρα υγιεινής

2. Αρχές για μεταφορείς και οδηγούς

3. Αρχές για τους ταξιδιώτες

 Μέτρα στον τομέα των μεταφορών

α) Ο οδηγός οφείλει να φοράει χειρουργική μάσκα στόματος και ο επιβάτης  μη ιατρική προστατευτική μάσκα  ή μπορεί να υπάρχει φυσικός διαχωρισμός μεταξύ του οδηγού και του επιβάτη.

β) Τα παιδιά  ηλικιακής κατηγορίας  δημοτικού δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα προσώπου.

γ) Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των επιβατών ανά όχημα. Επιτρέπεται η χρήση όλων των θέσεων .

δ) Ως οδηγός, πρέπει να κάνετε τα εξής:

• Αφήστε τον επιβάτη να εισέλθει και να βγει από το όχημα μόνος του.

• Εάν ο επιβάτης είναι μόνος, συνιστάται να καθίσει  στην πίσω δεξιά πλευρά.

• Αφήστε τον επιβάτη να βάλει μόνος του  τη ζώνη ασφαλείας.

• Αφήστε τον ταξιδιώτη, εάν είναι δυνατόν, να τοποθετήσει μόνος του τις αποσκευές του στο πορτ μπαγκάζ.

• Μείνετε όσο το δυνατόν πιο λίγο (σε χρόνο) με τον επιβάτη

Πρόσθετα μέτρα κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδρομή

α) Οι οδηγοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν έρχονται πολύ κοντά στο πρόσωπο του επιβάτη.

β) Οι οδηγοί παρέχουν απολυμαντικό ή  μαντηλάκια για τον καθαρισμό χεριών και επιφανειών.

γ) Κατά τη διάρκεια κάθε ταξιδιού και μεταξύ των διαδρομών, το όχημα αερίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

δ) Τα σημεία επαφής του οχήματος (π.χ. λαβή πόρτας, ζώνη ασφαλείας) καθαρίζονται επιπλέον.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Το πρωτόκολλο υγείας που αφορά την μετακίνηση με Ταξί υπαγορεύει στους επιβάτες να :

– ταξιδεύουν  έως 2 άτομα (εκτός του οδηγού),

– καταλαμβάνουν μόνο το πίσω κάθισμα

– φοράνε προστατευτική μάσκα κατά την διάρκεια της διαδρομής

– αποφεύγουν μετρητά – προτείνετε  η επιλογή πληρωμής μέσω της εφαρμογής ή με  πιστωτική κάρτα

–  περιορίσουν την επαφή με το εσωτερικό του αυτοκινήτου και να  χρησιμοποιούν  απολυμαντικό,

–  ανοίξουν λίγο το παράθυρο κατά την οδήγηση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στην Πορτογαλία η   χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν χωρητικότητα που περιορίζεται στα 2/3 της συνολικής χωρητικότητας. Στα ταξί, τα μπροστινά καθίσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τον οδηγό και η χωρητικότητα των επιβατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2/3 του υπόλοιπου χώρου.

ΑΓΓΛΙΑ

 Από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών (DFT) εκδόθηκε οδηγία που περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι οδηγοί ταξί κατά τη διάρκεια των εθνικών περιορισμών στην κυκλοφορία.

– Εκτός από τον οδηγό, ο επιβάτης δεν επιτρέπεται να μοιραστεί το ταξί ή το ιδιωτικό ενοικιαζόμενο όχημα με κάποιον που είναι έξω από την οικογένειά του (δεν ζει δηλαδή στο ίδιο σπίτι) εκτός κι αν η μεταφορά εμπίπτει σε κάποια εξαίρεση. Για παράδειγμα, εάν η κοινή χρήση του οχήματος είναι εύλογα απαραίτητη ως μέρος της εργασίας του επιβάτη, ο οδηγός δεν χρειάζεται να αρνηθεί την μεταφορά (π.χ. δύο συναδέλφων που εργάζονται στο ίδιο γραφείο και θέλουν να μετακινηθούν στο ίδιο σημείο).

–  Οι οδηγοί ταξί πρέπει να πλένουν ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους εάν έλθουν σε επαφή με έναν επιβάτη ή τις αποσκευές του. Πρέπει να βοηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα τόσο για την επιβίβαση-αποβίβαση από το όχημα όσο και με την μεταφορά των αποσκευών τους.

– Μέσα στο όχημα, οι επιβάτες πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα (εκτός κι αν έχουν ιατρική βεβαίωση για το αντίθετο) διαφορετικά ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μεταφορά τους. Οι οδηγοί ταξί δεν χρειάζεται να φορούν προστατευτική μάσκα όταν εργάζονται αλλά το Υπουργείο Μεταφορών συνιστά να την φορούν, αν δεν επηρεάζει την ικανότητά τους στην οδήγηση.

– Όπου αυτό είναι δυνατόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το μπροστινό κάθισμα, δίπλα στον οδηγό. Συνιστάται κατά τα διάρκεια της μεταφοράς τα παράθυρα να είναι ανοιχτά για να μπαίνει καθαρός αέρας. Επίσης, προτείνεται η χρήση ανέπαφης πληρωμής κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε μετά την αποβίβαση ο οδηγός πρέπει να πλύνει με σαπούνι και νερό τα χέρια του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...