Ελβετία : Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Uber

Το Δημόσιο Ταμείο της Ζυρίχης απαιτεί πέντε χρόνια καθυστερημένων φόρων μισθοδοσίας (20 εκ. ελβετικά φράγκα) από την αμερικάνικη πολυεθνική

Η θηλιά σφίγγει γύρω από την Uber. Το ταμείο αποζημίωσης του καντονιού της Ζυρίχης (SVA) το οποίο επεξεργάζεται τα αρχεία όλων των οδηγών που λειτουργούν στην Ελβετία, έχει αρχίσει να συλλέγει τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να φορολογήσει την εταιρία, εφόσον η τελευταία  θεωρηθεί οριστικά εργοδότης .

Στα μέσα Δεκεμβρίου η SVA έστειλε επιστολή  σε όλους τους οδηγούς και εξηγεί, ότι παρά τα αιτήματά της, η Uber δεν έχει ακόμη δηλώσει τους μισθούς τους. Ως εκ τούτου, τους ανακοίνωσε ότι για την περίοδο 2015-2019, θα χρησιμοποιηθεί ένα εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα 60.000 ελβετικών φράγκων.

 Εναπόκειται στους οδηγούς να διορθώσουν αυτό το ποσό, με αποδεικτικά στοιχεία, όπου είναι απαραίτητο. Σε αυτή τη βάση, το ταμείο υπολόγισε ότι η Uber πρέπει να πληρώσει 8.480 fr. εισφορές εργαζομένων ανά έτος και ανά «εργαζόμενο» πλήρους απασχόλησης. Το SVA δηλώνει ότι αυτά τα ποσά «έχουν ζητηθεί από την Uber». Για περισσότερο από πέντε χρόνια, ο συνολικός λογαριασμός θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 20 εκατομμύρια, δεδομένου ότι περίπου 500 οδηγοί Uber απασχολούνται μόνο στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπός της εταιρίας  Pascal Chavent επαναλαμβάνει ότι \”οι οδηγοί ήταν πάντα αυτοαπασχολούμενοι στην Ελβετία\” – και ως εκ τούτου η Uber δεν χρειάζεται να πληρώσει εισφορές. Η εταιρεία αμφισβήτησε τις αποφάσεις του SVA και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας, επιπλέον, ότι τα παρακρατούμενα έσοδα δεν αντικατοπτρίζουν με κανέναν τρόπο την πραγματικότητα. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο                             

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τα δικαστήρια της Γενεύης αποφάσισαν υπέρ του καντονιού (Περιφέρεια), το οποίο το 2019 είχε απαγορεύσει στην Uber να ασκεί δραστηριότητα στο έδαφός της, εάν δεν συμπεριφερόταν στους οδηγούς ως εργαζόμενους, καταβάλλοντας τις κοινωνικές  και ασφαλιστικές εισφορές. Η  Uber έχει δηλώσει  ότι θα προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...