Σουηδία Μια Ελληνίδα οδηγός ταξί στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η Γιώτα Νικοπούλου είναι μία από τους πολλούς οδηγούς Ταξί που έχουν επιστρατευτεί σ’ ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δοκιμών Covid – 19 που πραγματοποιεί η Σουηδική κυβέρνηση. Στην Στοκχόλμη γίνονται περίπου 45.000 – 52.000 δοκιμές PCR σε εβδομαδιαία βάση. Η 45χρονη Ελληνίδα είναι μία από τις 1.150 οδηγούς ταξί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταφοράς των τεστ. Η δουλειά της είναι η εξής: Παραδίδει σε κάποιον που έχει συμπτώματα ένα τεστ PCR και επιστρέφει 15 λεπτά αργότερα για να το μεταφέρει στο εργαστήριο.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μόνο στην περιοχή της Στοκχόλμης οι οδηγοί ταξί μεταφέρουν 25.000 τεστ από τα σπίτια των πολιτών στα κλινικά εργαστήρια.

«Στην αρχή ήμουν λίγο φοβισμένη – λέει η Νικοπούλου – αλλά με τα μαθήματα που κάναμε το ξεπέρασα. Ακολουθούμε πιστά όλες τις οδηγίες.»

Η Νικολοπούλου δεν φορά προστατευτική μάσκα αφού στην Σουηδία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της. Χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών πριν και μετά από κάθε παράδοση και φροντίζει για τον καθαρισμό του οχήματος.

«Συνήθως κάνουμε έξι με εφτά παραδόσεις την ημέρα. Στην αρχή της πανδημίας δεν είχαμε πρόβλημα. Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Κανείς δεν ήθελε να πάει στο γραφείο, κανείς δεν ταξίδευε, οπότε είχαμε λίγες διαδρομές.»

Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, η επιλογή των ταξί για την μεταφορά των τεστ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου κατά την διάρκεια της εξέτασης. Αποφεύγετε ο συνωστισμός στο νοσοκομείο και γίνονται περισσότερα τεστ χωρίς να μετακινούνται οι άνθρωποι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...