Η βαθύτερη στρατηγική της Uber παραμένει τόσο τοξική όσο ήταν πάντα.

Η εταιρεία Uber κέρδισε την έφεσή της για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στο Λονδίνο μετά από δικαστική απόφαση, παρόλο που ο δικαστής αναγνώρισε τις «ιστορικές αποτυχίες» της.

Ο δικαστής Ταν Ικράμ θεώρησε την ιδιωτική εταιρεία μίσθωσης «κατάλληλο και ικανό άτομο για να κατέχει άδεια χειριστή PHV του Λονδίνου».

Τμήμα της υπόθεσης, η εκδίκαση της οποίας άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου, ήταν η έφεση που άσκησε η Uber κατά της απόφασης της Αρχής Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της λόγω παραβιάσεων ασφαλείας που θέτουν σε κίνδυνο τους επιβάτες.

Τον Νοέμβριο του 2019, οι ρυθμιστικές αρχές του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραχωρήσουν στην εταιρεία νέα άδεια ιδιωτικού μισθωτή μετά την τελευταία αίτησή της.

Μετά την τελευταία έφεση, η Uber κηρύσσεται πλέον «κατάλληλη και ικανή» για τη χρήση ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων στην πρωτεύουσα, μετά την ακροαματική διαδικασία στο Westminster Magistrates Court στις αρχές του μήνα.

Στη σύνοψη των συμπερασμάτων, ο δικαστής Ταν Ικραμ, δήλωσε: «Λαμβάνω υπ’ όψιν το ρεκόρ της ULL (Uber London LImited) σχετικά με παραβιάσεις των κανονισμών και τον αντίκτυπο στη δημόσια ασφάλεια. Επίσης, λαμβάνω υπόψη τον αριθμό τους. Η εμπιστοσύνη του κοινού στο καθεστώς αδειοδότησης είναι σαφής. Ορισμένες παραβιάσεις από μόνες τους είναι τόσο σοβαρές που η απλή εμφάνισή τους είναι απόδειξη ότι ο μεταφορέας δεν είναι κατάλληλος και ικανός να διαθέτει άδεια. Δεν θεωρώ ότι αυτή είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις».

Κατά τη διάρκεια εκδίκασης της έφεσης υπήρχαν κατηγορίες ότι η Uber προσπάθησε να καλύψει ένα μεγάλο κενό ασφαλείας που επέτρεπε στους οδηγούς να χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες. Ο δικαστής αρνήθηκε τα αποδεικτικά στοιχεία που δηλώθηκαν: «Δεν βρίσκω κανένα στοιχείο απόκρυψης ή «κάλυψης» εκ μέρους της ULL όσον αφορά το ζήτημα της απάτης με τις φωτογραφίες των οδηγών».

Ο δικαστής συνεχίζει: «Έχω σταθμίσει το ιστορικό εμπλοκής της ULL με την TfL και τις σαφείς βελτιώσεις στην επικοινωνία.

Το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η TfL διαπίστωνε ότι αρχικά οι διεργασίες ITSM (IT Service Management) της ULL δεν ήταν κατάλληλες. Η TfL αποδέχεται ότι υπήρξαν αλλαγές και ότι, τώρα, οι διαδικασίες ITSM της ULL είναι πλέον στο επίπεδο που θα περίμεναν από μια εταιρεία του μεγέθους της ULL. Οι αλλαγές της ULL έχουν καλύψει τα κενά που εντοπίστηκαν. Αυτός ήταν ο τομέας που με ανησυχούσε όσον αφορά τα συστήματα και τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Παρά τις ιστορικές αποτυχίες τους, τους βρίσκω, τώρα, κατάλληλους και ικανούς για να κατέχουν άδεια χειριστή PHV του Λονδίνου».

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Στιβ ΜακΝαμάρα, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειοδοτημένων Ταξί (LTDA), που παρίστατο στην ακροαματική διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση είναι μια καταστροφή για το Λονδίνο. Η Uber έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν μπορείς να την εμπιστευθείς ότι θα βάλει την ασφάλεια των Λονδρέζων, των οδηγών και άλλων χρηστών του δρόμου πάνω από  το κέρδος. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Uber είναι πολύ μεγάλη για να ρυθμιστεί αποτελσματικά, αλλά και πολύ μεγάλη για να αποτύχει.

Οι ίδιοι οι μάρτυρες της Uber παραδέχτηκαν μια σειρά αποτυχιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης με τις φωτογραφίες, που θέτει σε κίνδυνο τους επιβάτες. Σοκαριστικά, δέχτηκαν επίσης ότι δεν ήταν ειλικρινείς με την TfL – δηλώνοντας ότι το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί, όταν ήξεραν ότι δεν ήταν έτσι.

Αποδεχόμενη επιτέλους κάποια ευθύνη, η Uber κατάφερε να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μια λεοπάρδαλη δεν αλλάζει τις συνήθειές της και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η βαθύτερη στρατηγική της Uber παραμένει τόσο τοξική όσο ήταν πάντα.

Ο ίδιος ο δικαστής αναγνώρισε ότι η Uber πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, σημειώνοντας ότι η ULL “δεν είναι τέλεια\” αλλά “βελτιώνεται” και “έχει μειώσει τα περιστατικά”. Bάζει πολύ χαμηλά τον πήχυ για μια εταιρεία της οποίας το ιστορικό δείχνει σαφώς ότι δεν μπορεί  κανείς να την εμπιστευτεί για την αποκάλυψη σοβαρών περιστατικών και απέτυχε επανειλημμένα να κάνει το σωστό. Παίζει ρώσικη ρουλέτα με την ασφάλεια των Λονδρέζων και φοβάμαι ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι το επόμενο συμβάν».

Ο Λίαμ Γκρίφιν, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας μίσθωσης Addison Lee, δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση. Είναι η δεύτερη φορά που η Uber κρίθηκε ακατάλληλη από τη ρυθμιστική αρχή για σοβαρές παραβιάσεις της ασφάλειας και για άλλη μια φορά της δόθηκε αναστολή, η οποία πιστεύουμε ότι θέτει σε κίνδυνο τους επιβάτες. Η Uber επέτρεψε να πραγματοποιηθούν σχεδόν 15.000 διαδρομές στις οποίες ο επιβάτης στο πίσω μέρος του οχήματος δεν παρελήφθη από τον σωστό οδηγό – σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ήταν κάποιος που δεν είχε καν άδεια οδήγησης ιδιωτικού ενοικιαζόμενου οχήματος.

Η ασφάλεια είναι θεμελιώδης για τη βιομηχανία ιδιωτικών οχημάτων μίσθωσης και αυτές οι παραβιάσεις είναι απόδειξη ότι η Uber δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επιβάτες της ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο οδηγός που μεταφέρει αυτούς και τις οικογένειές τους στο Λονδίνο. Ο δικαστής και η TfL θα έπρεπε να επιβάλουν σημαντικούς όρους στην άδεια της Uber για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Λονδίνου. Ωστόσο, αυτοί θα είναι αποτελεσματικοί μόνο εάν τους εφαρμόσει η Uber και θεωρηθεί υπεύθυνη σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί σε αυτούς».

Ο Στιβ Γκάρελικ, επικεφαλής της ένωσης GMB London Region, δήλωσε: «Η Uber έχει μετακινήσει τον ουρανό και τη γη για να διατηρήσει την άδεια της στο Λονδίνο. Οι οδηγοί πρέπει τώρα να δουν το ίδιο επίπεδο δέσμευσης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειάς τους».

Το σκεπτικό της απόφασης

https://www.judiciary.uk/wp-content/uploads/2020/09/Uber-v-TFL.pdf

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...