Όψιμη επιβεβαίωση από το Εφετείο της Φραγκφούρτης: η mytaxi ενήργησε παράνομα

τουrgen Hartmann, συντάκτη του Τaxi Times

Στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των πραγματικών επαγγελματιών ταξιτζήδων και της ψηφιακής πλατφόρμας mytaxi, ήρθε ένα δικαστήριο της Φρανκφούρτης για να βάλει ένα τέλος αυτή την εβδομάδα Η εν λόγω πλατφόρμα, η οποία ονομάζεται εντωμεταξύ «Free Now» επέδειξε μη ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Ο χειρισμός ενός λογισμικού [….], το οποίο δημιουργεί μια άμεση επικοινωνία μεταξύ ενός κοντά ευρισκόμενου ταξιτζή και ενός πελάτη και καθιστά εφικτή τη μετακίνηση πελατών με ταξί είναι αθέμιτος, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, ότι βάσει § 47, παρ. 2 του νόμου περί μεταφοράς ατόμων [PBefG] εμπλέκονται και από άλλη περιοχή ταξιτζήδες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τη σχετική άδεια.

Με αυτή τη φράση συνοψίζει το Εφετείο της Φρανκφούρτης/Μαϊν (OLG) την απόφαση του, η οποία ελήφθη χθες Δευτέρα και δεν επιδέχεται έφεσης (αρ. πρωτ. 6 U 64/19).

Της ανωτέρω απόφασης είχε προηγηθεί μια απόφαση του Πρωτοδικείου Φρανκφούρτης από 20.02.2019 (αρ. πρωτ. 3/8/ Ο 117/18).

Την καταγγελία είχε κάνει μια επιχείρηση ταξί της Φρανκφούρτης εναντίον των διαμεσολαβητών της mytaxi. Το υπό συζήτηση περιστατικό είχε εκτυλιχθεί τον Μάρτιο του 2018. Τότε ένα ταξί με άδεια Βισμπάντεν βρίσκονταν στην οδό Breitenbachstraße στη Φρανκφούρτη, έχοντας ενεργοποιήσει την ένδειξη mytaxi-App στο «ελεύθερο». Αμέσως μετά ο οδηγός έλαβε μια παραγγελία για κούρσα από ένα παραπλήσιο δρόμο. Το περιστατικό έγινε πιθανώς αντιληπτό, επειδή ειδικά σε εκείνο τον δρόμο βρίσκονται τα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ταξί Φρανκφούρτης.

Η συμπεριφορά του ταξί από το Βισμπάντεν υπήρξε κατά συνέπεια μια παράβαση ενάντια στο νόμο περί μεταφοράς ατόμων [PBefG] § 47. Σε αυτόν και συγκεκριμένα στην παρ. 2, εδάφιο 1 αναφέρεται, ότι τα ταξί μπορούν να είναι διαθέσιμα μόνο στον Δήμο, στον οποίο βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν αρκέστηκε κάποιος μόνο σε αυτό το περιστατικό για να καταγγείλει τον οδηγό ταξί, άλλως την επιχείρηση, αλλά κατήγγειλε τον χειριστή της πλατφόρμας, ο οποίος ονομάζονταν τότε mytaxi (σήμερα Free Now) και μεσολαβούσε για κούρσες ταξί. Επικρατούσε η άποψη, ότι η mytaxi ήταν υπεύθυνη ή σε κάθε περίπτωση συνεργός στην παράβαση του οδηγού ταξί από το Βισμπάντεν. Η Ένωση Ιδιοκτητών Ταξί Φρανκφούρτης απαίτησε λοιπόν από την mytaxi να μην μεσολαβεί για κούρσες σε οδηγούς της, οι οποίοι δεν έχουν τη σχετική άδεια για την πόλη της Φρανκφούρτης/Μαϊν

Επειδή η mytaxi δεν ήθελε να υπογράψει τη δήλωση παράλειψης, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια για εκδίκαση και πιο συγκεκριμένα στο Πρωτοδικείο Φρανκφούρτης τον Φεβρουάριο του 2019, όπου η αγωγή έγινε δεκτή. Σε αυτή την απόφαση ήρθε να προστεθεί λοιπόν και αυτή της εκδίκασης της έφεσης από το OLG Φρανκφούρτης.

«Μεταξύ των διαδίκων υφίστανται μια συγκεκριμένη σχέση ανταγωνισμού» αιτιολόγησε το OLG την απόφαση του, σε μια δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στον τύπο. «Αυτοί ασχολούνται σε διαφορετικές οικονομικές κλίμακες με την μεταφορά ατόμων». Η διαθεσιμότητα του Αpp στην μορφή που αυτό περιγράφεται είναι αθέμιτη, μιας και οι εντολές για μεταφορές ατόμων διαβιβάστηκαν σε μη τοπικά και χωρίς τη σχετική άδεια ταξί, τα οποία ήταν διαθέσιμα παρανόμως βάσει του νόμου περί μεταφοράς ατόμων [PBefG], §47, παρ. 2 σελίδα 1. Η εναγόμενη υπήρξε υπαίτια ως συμμετέχουσα στην παράβαση ενάντια στην επιχείρηση των ταξί. Αυτή παρείχε στον οδηγό βοήθεια και την σχετική εντολή κατόπιν αναζήτησης. Η εναγόμενη γνώριζε όμως, ότι οι εντολές για μεταφορά ατόμων διαβιβάζονται άμεσα στις «συνδεδεμένες» εταιρείες ταξί σε μια συγκεκριμένη ακτίνα και ότι ο πρώτος που απαντά στην εντολή, παίρνει αυτή κιόλας. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, η οποία και ήταν γνωστή στην εναγόμενη λόγω της δήλωσης του ταξιτζή. Με αυτό τον τρόπο η εναγόμενη προκάλεσε «τουλάχιστον υπό αίρεση αντίστοιχες παραβάσεις του ανταγωνισμού μέσω οδηγού ταξί». Μέσω προηγηθέντων προειδοποιήσεων ήταν σε αυτή γνωστό, ότι έχουν υπάρξει παρόμοιες παραβάσεις ενάντια στον PBefG και σε άλλες πόλεις. Η εναγόμενη συμβιβάστηκε λοιπόν με πιθανές παραβάσεις και λογάριαζε με αυτές.

Το OLG συμπλήρωσε συν τοις άλλοις, ότι για την εδώ εικαζόμενη ευθύνη του συμμετέχοντος, είναι άνευ σημασίας ποια κόστη απαιτούνται για την αλλαγή του προγράμματος, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντολές για διαδρομές σε μη εγκεκριμένες προς τούτο επιχειρήσεις (το αποκαλούμενο Zoning). Η εναγόμενη δεν αμφισβήτησε πάντως, ότι ένας τέτοιος προγραμματισμός είναι εφικτός μέσω του συστήματος πλοήγησης (GPS)» jh.

Σημείωση σύνταξης: Για ακόμη μια φορά το Δικαστήριο της Φρανκφούρτης τάχθηκε σε ό,τι αφορά στο δίκαιο του ανταγωνισμού με το μέρος του κλάδου των ταξιτζήδων. Με αυτό τον τρόπο η mytaxi επιπλήττεται μετά την Uber (Δεκέμβριος 2019) νομικά και βάσει του δίκαιου του ανταγωνισμού για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι συμπεριφορές και των δύο ανταγωνιστών- ταξί δεν μπορούν να παραβλεφθούν Και οι δύο θα το πάνε μέχρι τον τελευταίο βαθμό, εξασφαλίζοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο για να συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα, σε ό,τι αφορά στον ανταγωνισμό. Και οι δύο αγνοούν προηγούμενες παρόμοιες αποφάσεις από άλλες πόλεις (η Uber είχε ήδη χάσει στην Κολωνία, η mytaxi στη Νυρεμβέργη). Και οι δύο προωθούν τεχνικές και δαπανηρές αλλαγές επαναπρογραμματισμού, οι οποίες όλως αιφνιδίως μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα στην περίπτωση μιας δικαστικής απόφασης, άλλως όπως λειτουργούν στην περίπτωση του mytaxi ήδη σε άλλες πόλεις.

Η mytaxi έχει από την «μεταμόρφωση» της σε Free Now και μετά από τις συναφείς ταλαντώσεις από ταξί σε διαμεσολάβηση οχημάτων μίσθωσης, αποδείξει, ότι δεν ενεργεί μόνο κατά την επιλογή της διαδρομής, όπως η Uber. Το αργότερο μετά τη χθεσινή απόφαση και τον τρόπο που επήλθε αυτή, θα πρέπει κάθε επιχειρηματίας ταξιτζής, ο οποίος εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Free Now να είναι πια πεπεισμένος, ότι μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τον εχθρό του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...