Το ανώτατο γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε. Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοί της και όχι ανεξάρτητοι αυτοαπασχολούμενοι.

PARIS (Reuters)

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αναγνώρισε το δικαίωμα ενός οδηγού της Uber να θεωρηθεί υπάλληλος, μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει το επιχειρησιακό μοντέλο της αμερικάνικης πολυεθνικής και ενδεχομένως να απαιτήσει να πληρώσει περισσότερους φόρους και παροχές, όπως για παράδειγμα επιδόματα αδείας.

Η απόφαση του Cour de Cassation θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για την ευρύτερη οικονομία της Γαλλίας,  καθώς άλλες εφαρμογές ταξί, αλλά  και διανομής τροφίμων όπως η  Deliveroo και η JustEat, αλλά και η θυγατρική της Uber, η UberEats  βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς  για να ασκούν τις δραστηριότητές τους, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν  μια σειρά δαπανών και ωφελημάτων στους εργαζόμενους.

Το Cour de Cassation επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφαση του εφετείου, λέγοντας ότι ο οδηγός Uber δεν μπορεί  να χαρακτηριστεί ως ανεξάρτητος  οδηγός ,επειδή δεν μπορεί  να χτίσει τη δική του πελατεία ή να καθορίσει τις δικές του τιμές, κάνοντάς τον υποδεέστερο της εταιρείας.

\”Όταν συνδέεται με την ψηφιακή πλατφόρμα Uber, δημιουργείται μια σχέση υποταγής μεταξύ του οδηγού και της εταιρείας\”, ανέφερε το δικαστήριο. \”Ως εκ τούτου, ο οδηγός δεν παρέχει υπηρεσίες ως αυτοαπασχολούμενος, αλλά ως υπάλληλος.\”

Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλους οδηγούς να ζητήσουν ανακατάταξη της εργασιακής τους σχέσης με την Uber, η οποία, υπό το τρέχον πλαίσιο, δεν καταβάλλει ένα ευρύ φάσμα φόρων που χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας.

\”Είναι ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο (για την Uber)\”, δήλωσε ο Cédric Jacquelet, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρίας Proskauer στο Παρίσι. \”Απαιτεί πολύ περισσότερους νομικούς και ανθρώπινους πόρους, σε πολύ υψηλότερη τιμή\”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Uber θα μπορούσε τώρα να επανεξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οδηγοί εκτελούν την υπηρεσία τους, ώστε να μην μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι είναι υπάλληλοι. Η απόφαση ακολουθεί επίσης σειρά νομικών προκλήσεων για την Uber και παρόμοιες εταιρείες από τη Βραζιλία, την Κολομβία και  τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Καλιφόρνια, όπου εδρεύει η Uber, ψήφισε πρόσφατα ένα νόμο που στόχευε να καταστήσει δυσκολότερο για τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν τους οδηγούς  τους ως ανεξάρτητους συνεργάτες  και όχι ως υπαλλήλους τους.

\”Η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει τους λόγους για τους οποίους οι οδηγοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το Uber: την ανεξαρτησία και την ελευθερία να εργάζονται αν, πότε και όταν  θέλουν\”, ανέφερε η Uber σε γραπτή δήλωση. \”Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει πολλές αλλαγές για να δώσουμε στους οδηγούς ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το Uber , \”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα οδηγήσει σε αυτόματη αναταξινόμηση των οδηγών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...