Οι οδηγοί ταξί της Ισπανίας ζητούν ειδικό σύστημα παροχών και πρόωρη συνταξιοδότηση

Η ισπανική ομοσπονδία ταξί ζήτησε από τις εκτελεστικές και κοινοβουλευτικές αρχές  να εξετάσουν  τις  ασθένειες που πλήττουν τους αυτοαπασχολούμενους στον τομέα  του ταξί και να τους χορηγήσουν ένα είδος πρόωρης συνταξιοδότησης. \”Πρέπει να προχωρήσουμε στην προστασία της επαγγελματικής μας ομάδας, αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες  ασθένειες των  εργαζομένων σε ορισμένους τομείς, όπως το ταξί για να μπορέσουμε να τις παρακολουθήσουμε και να τις αποτρέψουμε. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα  έγκαιρης συνταξιοδότησης\”. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fedetaxi (Ισπανική Ομοσπονδία Ταξί), Luis Berbel Salcedo, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την κυβέρνηση με θέμα τους στόχους και τις προκλήσεις του κλάδου για το 2020.

Η Fedetaxi θα ζητήσει από το νέο εκτελεστικό όργανο να προωθήσει τις απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις, ώστε οι οδηγοί ταξί να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, αποδεικνύοντας ότι πληρούν την ελάχιστη περίοδο εισφορών που απαιτείται από την κοινωνική ασφάλιση και με επιδοτούμενο τρόπο.

 Η Fedetaxi δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ειδικό αυτό επίδομα και αν θα επηρέαζε τους συντελεστές μείωσης που ισχύουν για κάθε συνεισφέροντα που αποχωρεί πριν από τη νόμιμη ηλικία. Αλλά Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εδώ και πολύ καιρό η εν λόγω ομοσπονδία ζήτησε πρόσθετη οικονομική αποζημίωση για τους επαγγελματίες του ταξί οι οποίοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν και συνεπώς να παύσουν τη δραστηριότητά τους. Το μέτρο αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που πριν από δεκαετίες ,το Υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε στους μεταφορείς εμπορευμάτων και λεωφορείων, προκειμένου να ενισχύσει τον τομέα. Πρόκειται για ενίσχυση που συμπληρώνει τη σύνταξη γήρατος

Οι συντάξεις είναι κατά 50% χαμηλότερες από το εισόδημα

Από τους 70.000 περίπου οδηγούς ταξί στην Ισπανία, περισσότεροι από 30.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι που, κατά τη συνταξιοδότησή τους, χάνουν μεγάλο μέρος από  τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fedetaxi, στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων,  η οικονομική ζημία είναι \”περίπου το 50% του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, η μέση σύνταξη γήρατος των αυτοαπασχολούμενων είναι 771 ευρώ , ενώ το εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ 2.300 και 2.500 ευρώ μηνιαίως (δεδομένα που αντιστοιχούν στο 2017 που προέρχονται από την τεχνική έκθεση Μελέτη της Υπηρεσίας από το Ταξί της Μαδρίτης).

Δεδομένης αυτής της χαμηλής απόδοσης, πολλοί οδηγοί ταξί επιλέγουν να επεκτείνουν την επαγγελματική τους ζωή σε μια περιοχή όπου οι φυσικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των άλλων οδηγών.  Ακριβώς, η οδική ασφάλεια είναι, μεταξύ άλλων, ένας από τους λόγους πίσω από αυτό το αίτημα, να εφαρμοστεί  δηλαδή ένα σύστημα  παροχών με πρόωρη συνταξιοδότηση  πιο κοντά   στο εισόδημα  τους  ώστε να τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς.

Επάγγελμα με ιδιαίτερη δυσκολία

Από την Ομοσπονδία ανέφεραν ότι το επάγγελμα του οδηγού ταξί \”συνεπάγεται μια ιδιαίτερη δυσκολία, τοξικότητα, κίνδυνο και ανθυγιεινή ζωή\” που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους οδηγούς, αλλά και τους χρήστες και τους άλλους πολίτες.

Από την άποψη αυτή, ο τομέας του ταξί θα ζητήσει τόσο από τη νέα εκτελεστική εξουσία όσο και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων να επανεξετάσουν  τις ασθένειες, με στόχο να αναγνωρίσουν τις πιο κοινές ασθένειες των οδηγών, οι οποίες περνούν κατά μέσο όρο  10 και 12 ώρες πίσω από το τιμόνι. Υπό αυτή την έννοια, οι δονήσεις του οχήματος θεωρούνται  ως κύριοι παράγοντες κινδύνου για τους οδηγούς ταξί από τη Fedetaxi . Ασθένειες όπως , τραυματισμοί στο στομάχι, στους ώμους και στη σπονδυλική στήλη, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα όρασης  και ακοής, χρόνια κόπωση ή στρες είναι οι πλέον συνηθισμένες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...